Her bor vi   |    Handelsbetingelser   |    Tilbud   |    Aktuelt   |    Beholdningslister   |    Kontakt   |    Links   |   
  
Forside
Rosenguiden

Roser
Frugttræer
Frugtbuske
Løvtræer
Sydfrugter
Hassel
Diverse frugttræer
Clematis
Pæoner
Kataloger
Nyhedsbrev
Roser - ej blot til pynt
Kerneløse druer
Havens Vitaminbomber
Fra jord til bord
 




Bestil varer på:  www.erlingnielsensplanteskole.dk

Tåsinge Mostpære
Tåsinge Mostpære
Anvendes fra:  ultimo september Højde:  over 5 m
Vækst:  kraftig Frugt:  lille
Sundhed:  let at dyrke Farve løv:  grønt
Bestøvning:  fremmedbestøvning Grundstamme:  Kvæde A
Zon: 
Værd at vide: 

Tåsinge mostpære stammer trods navnet fra Kindstrup på Fyn: I 1889 fandt Bredsted et ca. 500 år gammelt træ i smed Lars Larsens have, træet var sundt, "stammen målte 5,56 i en alens højde. I en meters højde delte stammen sig i 5 hovedgrene, henholdsvis 2,35 1,65 og 1,80 meter i omkreds. kronens gennemsnit fra øst til vest var ca. 16 meter og kronens højde over12 meter" Findes sikkert stadig omkring Gelsted og Kindstrup i gamle haver.


Citat af udklip fra Fyens Stifts Avis 25/8 1809


Opskrift på pæresirup fra Valdemar slot...


Man skræller pærerne og skærer kærnehus ud, derefter rives pærerne på et rivejern eller knuses ganske på hvad måde man bedst kan. den derved tilvejebragte masse fortyndes med en lige så stor kvantitet rent vand, hvor med den vel blandes og sammenrøres, den fyldes i en pose af groft lærred og udpresses i denne så fuldkommen som muligt, indtil det overblivende næsten er tørt. Den udpressede saft kommes i en tin- messing- eller kobberkedel og tilsaften af omtrent en skæppe pærer kommer man 2 lod hvidt pulveriseret kridt, lader det hele få en liden opkog under stedsevarende omrøren med en træpind. kridtet forbinder sig med syren, som er i pærerne, på denne måde, og falder til bunds med det samme. Derfeter lader man saften afkøles og sier den gennem et stykke flonel, bringer den igen i den forud vel rensede kedel, i hvilken den bliver sammenrørt med så meget frisk oxeblod, at der på saften af hver skæppe kan regnes 2de gode spisefulde blod. man kan istedet for oxeblod bruge det hvide af 4 æg. Når saften på et afkølet sted er vel gennemrørt med oxeblodet eller æggehviden, så lader man den igen koge ved en jævn og mådelig ild og afskummer imidlertid af den uhumskhed, der som skum viser sig på overfladen og lader derefter endnu saften een eller to gange gå gennem et udspændt stykke flonel, som ganske rense den, hvorpå man endeligen ved en jævn ild lader den afdunste, indtil den har fået tykkelse af almindelig sirup.

Synonym:  Mostpære fra Kindstrup Potte-størrelse:  0.0