Her bor vi   |    Handelsbetingelser   |    Tilbud   |    Aktuelt   |    Beholdningslister   |    Kontakt   |    Links   |   
  
Forside
Rosenguiden

Roser
Frugttræer
Frugtbuske
Løvtræer
Sydfrugter
Hassel
Diverse frugttræer
Clematis
Pæoner
Kataloger
Nyhedsbrev
Roser - ej blot til pynt
Kerneløse druer
Havens Vitaminbomber
Fra jord til bord
 




Bestil varer på:  www.erlingnielsensplanteskole.dk

Roser - ej blot til pynt

Roser kan mere end glæde vores øjne og lugtesans. Roser er gennem tiden blevet brugt til utrolig mange ting medicinsk, æstetisk, kosmetisk og kulinarisk. Roser er stadig en vigtig del af den moderne parfumeindustri. Men det er som om vi har glemt, at rosen er en helt fantastisk nytteblomst kulinarisk. Ikke mindst rosens frugter, hyben, er en dejlig og særdeles vitaminrig spise. I det følgende vil vi give gode tips, ideer og opskrifter på rosens anvendelighed inden for såvel kropspleje som mad og drikke.

Grundopskrifter
Rosenvand til mad eller kosmetik
1 l kronblade af roser
2 l kogt vand eller demineraliseret and
Kom de friske roser i en foodprocessor og finhak blomsterne til en jævn masse. Kom de knuste blomster i en skål eller et sylteglas og hæld kogende vand over. Lad det stå og trække natten over, hvorefter de knuste roser sies fra. Rosenvandet kan bruges til brødbagning eller til at vaske ansigtet i. Vandet har duft og smag af rose og kan holde sig i ca. 10 dage i køleskab.

Rosenolie til madlavning
Tørrede kronblade overhældes med fx raps- eller majsolie. Olien kan bruges ved brød- og kagebagning. Rosenolie skal laves af tørrede blomster, da der er for megen væde i de friske. Det kan resultere i at olien harskner. Olien kan filtreres før brug.

Tørring af kronblade til madlavning
Det er let at tørre rosenkronblade. De drysses på en bakke og stilles et lunt, mørkt, ventileret sted. I løbet af få timer er de klar. Bladene kan også lægges på en bageplade med bagepapir og tørres i en 50 grader varm ovn, eller på eftervarmen fra ovnen efter madlavning.

Tørring af rosenknopper
Hæng buketter til tørre et skyggefuldt sted med blomsterhovederne nedad. Sørg altid for at tørre i skygge, da solen let får blomsterne til at falme og blive brune. Blomsterne mister også deres duft ved for høj varmepåvirkning.

Roseneddike
Rengør en smuk flaske og stop derefter flasken med 20 rosenknopper eller 3 dl kronblade. Flasken fyldes med klar eddike, proppes til og stilles i et solvendt vindue. I løbet af et par timer har eddiken taget farve og dufter af roser. Brug roseneddike når der syltes pærer, hyben eller til at ryste i en dressing til dagens salat. Eddiken kan også laves med roser og hindbær i følgende forhold: 5 dl klar eddike, 3 dl rosenknopper og 1 dl friske modne hindbær. Det hele fyldes på en flaske, rystes godt sammen og stilles i et vindue. Bær og roser kan evt. sies fra når eddiken har taget smag og farve.

Rosensirup
1 l vand
5 dl friske kronblade af roser
500 g sukker
Rosenbladene kommes i en gryde sammen med vand og bringes i kog. Derefter sies væden fra og hældes tilbage i gryden og sukker tilsættes. Rosensirup kan koges ind så det får en fast karakter. Lad det da koge indtil det klistrer i kanten af gryden.

Rosengelé
200 g kronblade af roser
½ l vand
400 g sukker
1 brev geleringspulver
saft af 1 citron
Kronbladene kommer i en gryde og overhældes med kogende vand. Lad det småkoge i ca. 10 min. og si bladene fra. Tilsæt sukker og citronsaft og til sidst geleringspulveret. Lad det småkoge til geleén er stiv. Hæld det på skoldede rengjorte glas. Kan bl.a. serveres til steg eller til pandekager og dessert.

Sommerkage med rosenblade
375 g smør
375 g sukker
375 g mel
4 små æg
1 dl vand
175 g rabarber i små stykker
2 tsk bagepulver
2 spsk vanillesukker
Pynt: Glasur med rosenblade
Smør og sukker røres hvidt. Æggene tilsættes et ad gangen, rørgodt mellem hver gang. Mel og bagepulver sigtes i dejen. Rabarber, vanillesukker og vand tilsættes. Det hele blandes forsigtigt sammen. Fyldes i en bradepande beklædt med bagepapir og bages ved 175 grader i ca. 35 min. Duftende rosenblade hakkes fint og røres i glasuren, der evt. kan laves med rosenvand i stedet for vand. Smør et tyndt lag på den afkølede kage.

Vanillecreme med rosenblomster
2 æg
4 æggeblommer
125 g sukker
5 dl mælk
2 spsk pulveriserede roser
1 stang vanille
Pisk æg og æggeblommer sammen. Bland sukkeret med de pulveriserede roser. Kom æggemassen, sukker og pulveriserde roser i en gryde sammen med mælk og vanillekorn og varm op mens der piskes godt. Når det når kogepunktet piskes massen igennem og hældes gennem en si ned i 4 kokotteforma, der sættes i et ildfast fad med varmt vand. Bages i vandbad ca. 1 time ved 150 grader. Tag formene ud, lad dem køle af og vend desserten ud på en tallerken. Pynt med friske rosenblade eller rosensirup. Server gerne is eller friske jordbær/hindbær
til.

Rosenpesto
3 spsk persille
3 spsk friske rosenblade
1 fed hvidløg
3-4 spsk olivenolie
10 grønne oliven u/sten
evt. 2 spsk valnødder
Kom alle dele i en foodprocessor og findel det hele til en jævn puré. Smør pestoen på ristet brød og server som snack til et glas øl eller hvidvin.

Tyrkisk madbrød med rosenkrydderi
25 g gær
3 dl lunkent rosenvand
2 spsk olie
1 tsk sirup
1 tsk salt
200 durumhvedemel
225 g hvedemel
Til pensling
1 spsk rosensirup
1 æggeblomme
1 spsk olie
Rør gæren ud i det lunke rosenvand og tilsæt olie, sirup og salt. Sigt melet i lidt efter lidt og ælt dejen glat. Stil til hævning i ca. 2 timer, hvorefter brødes formes og pensles med rosensirup rørt med æggeblomme og olie. Bag brødet ved 200 grader i ca. 40 min. Dejen kan også formes til flade runde brød, der spises som kage med yoghurt irørt lidt rosensirup.

Forret med bønnespirer og friske roser
4 stk. ristet brød
2 dl shitakesvampe
2 dl bønnespirer
1 dl friske rosenblade
½ tsk tamari
1 tsk cintrontimian
20 g smør eller 1 spsk olivenolie
Svits svampene i olien tilsat citrontimian. Smag til med tamari og drys de friske roser over. Vend bønnespirer i til sidst og fordel fyldet på de ristede, smurte brødskiver.

Velkomstdrink - Gitterati
2 cl gin
2 cl rosensirup
champagne / mousserende vin
Pynt: Tørrede roser
Køl champagneglassene af med lidt knust is og hæld isen fra. Hæld gin og rosen sirup i det afkølede glas og fyld op med champagne. Drinken pyntes med tørrede rosenknopper eller blade.

Sommerbowle ca. 12 glas
ca. 50 usprøjtede rosenblade
1 l hindbær
2 limefrugter i skiver
1 dl lys sirup
2 flasker tør rosévin
2 fl . mousserende vin
isterninger
Bland alle ingredienser undtagen mousserende vin og isterninger i en bowle og lad det stå koldt i et par timer. Hæld den mousserende vin og isterningerne i ved servering.

Vin med roser, ribs og hjulkrone
500 g hjulkrone (alt på planten kan bruges)
500 g kronblade af roser
1 kilo ribs
10 g gær
5 liter vand
1½ kg sukker
2 citroner
2 dl rosiner
Hjulkrone hakkes groft og kommes i en gryde med roser og ribs og 4½ l vand. Kog 1 skiveskåret citron med i vandet i ca. 15 min. Lad hjulkrone, roser, ribs og citron trække i vandet et stykke tid før vandet sies fra. Kog vandet op på ny og tilsæt sukker, 2 dl rosiner og saften af den sidste citron, Hæld saften på en vinballon. Opløs gæren i ½ l vand og tilsæt når væsken i ballonen har legemstemperatur. Sæt gærhals på af afvent gæringsprocessen. Omstik vinen én, gerne to gange og lad den lagre helst i 3 måneder.

Rosensaft
200 g kronblade af roser
1 liter vand
ca. 150 g sukker
saft af 1 citron
1 spsk vanillesukker
Pluk kronbladene og læg dem i vandet. Bring det i kog og lad det koge ca. 10 minutter. Si rosenvandet og bring dette i kog igen. Tilsæt citronsaft og smag til med sukker og vanillesukker, evt. en smule kanel. Saften kan fortyndes i forholdet 10 til 1.

Rosensovs til kylling
1 løg
20 g smør
1 dl tør hvidvin
1 dl piskefløde
2 spsk friske rosenblade
2 spsk hakket kørvel
Finhak løget og svits det i en gryde med smørret. Tilsæt de hakkede rosenblade og spæd hvidvinen i. Rør derefter piskefløde og kørvel i. Smag til med salt og lidt citronskal. Ønsker du en hvid sovs tilsættes blomster af hvide roser og ingen kørvel.

Hybentærte
125 g smør
250 g hvedemel
½ tsk bagepulver
80 g sukker
1 æg
1 spsk vand
Fyld:
100 g smør
4 spsk sukker
1 tsk vanille
300 g kvark eller tyrkisk yoghurt
3 æg
2 dl syltede afdryppede hyben
2 g smuttede hakkede mandler
Smuldr smørret i melet, tilsæt bagepulver, sukker, æg og vand. Ælt dejen sammen og stil den koldt i 30 min. Del æggeblommerne fra hviderne og pisk hviderne stive. Rør smør, sukker, æggeblommer, vanille, kvark og hyben sammen. Vend forsigtigt hviderne i. Rul dejen ud og beklæd en smurt tærteform med dejen. Forbag bunden ved 225 grader i 10 min. Fordel defter fyldet på tærten, drys med hakkede mandler og evt. lidt fintreven citronskal. Bag tærten færdig ca. 40 min. ved 200 grader.

Hybensuppe
3 dl frosne snittede hyben
4 dl appelsinjuice
2 dl vand
2 tsk kartoffelmel
1 spsk honning
1 spsk citronsaft
De frosne hyben koges med juice og vand i 15 min. Blendes med en stavblender og kartoffelmel udrørt i kold vand tilsættes i en tynd stråle. Suppen varmes op og smages til med honning og citronsaft. Serveres med en skefuld creme fraiche. Kartoffelmelet kan udelades hvis der i stedet tilsættes et fintrevet surt æble.

Hybenmarmelade
ca. 300 g rensede hyben
1½ dl vand
150 g æbler
250 g sukker
Kog de rensede hyben ca. 15 min, hvorefter ituskårne æbler tilsættes. Det hele blendes eller bare koges ud. Sukker og evt. lidt citronsyre tilsættes. Husk atamon hvis det skal gemmes.

Koteletter med hyben
4 svinekoteletter
25 g smør
1 tsk timian
1 æble
1 dl modne rensede hyben
2 dl bouillon
urtesalt
Svits smørret på en pande og tilsæt urtesalt, æblestykker og hyben. Lad det svitse let sammen og drys med timian. Tag det af panden efter nogle minutter. Læg en ny klat smør på panden og steg koteletterne ca. 3 min. på hver side. Kom koteletterne i et fad og fordel de øvrige dele ovenpå. Gratiner i ovn ved 225 grader i 10 min. Serveres med løse ris.

Wok kylling med grønne hyben
150 g kogt kyllingekød
½ løg i skiver
100 g skivede champignon
1 dl snittede hyben
½ peberfrugt i små tern
1 spsk olie
1 tsk soyasauce
1 spsk rosenvand
Kom olie, soyasauce og rosenvand i en wok og tilsæt de øvrige ingredienser i den opvarmede olieblanding. Lad det hele småstege ca. 5 min. Rør af og til. Smag retten til med salt og peber og server nykogt ris eller bulgur til.

Sursyltede hyben
500 g rensede hyben
3 dl eddike
200 g sukker
10 g reven ingefær
1 dl rosenvand
salt, kanel og peber
Kom eddike og rosenvand i en gryde og bring det i kog. Rør sukker og krydderier i lagen og tilsæt de rengjorte hyben. Lad det småsimre i ca. 5 min, hvorefter der tilsættes atamon og det hele kommes på rengjorte sylteglas og bindes til.